Bouwvergunning voor de veranda?

 

Heb ik een bouvergunning nodig voor het plaatsen van een veranda, aanbouw of tuinkamer?

Je hebt de knoop doorgehakt. je gaat een veranda laten plaatsen. Een beslissing waar je nog jarenlang plezier aan zult beleven. Je hebt alleen nog één vraag. Namelijk: is een vergunning voor het plaatsen van een veranda noodzakelijk?

Een veranda of tuinkamer valt onder de zogenaamde "bijbehorende bouwwerken". Het bouwen van zo'n bijbehorend bouwwerk gaat gepaard met duidelijke, maar specifieke regels. Als je rekening houd met een aantal zaken mag je de overkapping gewoon plaatsen zonder vergunning of meldingsplicht.

Met het volgende moet je rekening houden:

* De afstand van het bouwwerk tot de woning. Ben je van plan de veranda binnen vier meter van het huis te bouwen? Dan mag je niet hoger bouwen dan 30cm boven de eerste verdieping.

Heb je een grote tuin en wil je verder dan vier meter van je huis gaan bouwen? Dan mag het te plaatsen bouwwerk maximaal drie meter hoog worden. Deze hoogte is echter per gemeente verschillend, het is dus raadzaam om een vergunningscheck te doen bij je gemeente, of te kijken op "Omgevingsloket online".

* Het is niet de bedoeling dat de volledige tuin overkapt wordt. Het is enkel toegestaan een percentage van de grond te bedekken. Je mag niet hoger dan 3 meter bouwen en de grootte mag 30m2 niet overschrijden. De totale oppervlakte van de overkapping mag nooit meer bedragen dan 50% van de tuin

* Het is ook een goed plan je buren in te lichten over jouw bouwplannen. Dit scheelt overlast voor beide partijen, jaloerse blikken. En wie weet breng je ze nog op een idee.

Ben je van plan in je voortuin te gaan bouwen of hoger dan 5 meter, dan is een vergunning altijd verplicht.

Alles gecheckt? Dan kun je bouwen en straks heerlijk genieten van de lange zomeravonden in je nieuwe veranda.

Alles wat van de regels afwijkt heeft vaak een vergunning nodig, dus nogmaals: dit verschilt ook per gemeente en het is vaak noodzakelijk je vooraf toch goed te laten informeren. Doe een vergunningcheck bij de gemeente of kijk op Omgevingsloket online.nl